Przyroda

QUIZ: Co wiesz o kangurach?

Przekonaj się, ile wiesz na temat tych skocznych ssaków!

  • 420 graczy

Pytanie 1/10

Nowonarodzony kangur olbrzymi ma mniej więcej:

Pytanie 2/10

Kangury nie potrafią:

Pytanie 3/10

Ile może ważyć dorosły samiec kangura olbrzymiego?

Pytanie 4/10

Ciąża u kangurów olbrzymich trwa:

Pytanie 5/10

Kangurzątko po urodzeniu przebywa w torbie lęgowej matki jeszcze przez:

Pytanie 6/10

Kangury są:

Pytanie 7/10

Kangury żyją:

Pytanie 8/10

Jak długo kangury olbrzymie przeciętnie żyją na wolności?

Pytanie 9/10

W Australii mieszka…

Pytanie 10/10

Który z gatunków został uznany za wymarły?

Quiz o kangurach

Zwierzęta znane jako kangury należą do podrodziny torbaczy z rodziny kangurowatych. W rodzinie tej stanowią główną pod względem liczby gatunków podrodzinę.

Są to zwierzęta bardzo zróżnicowane pod względem wielkości. Spotkać można bowiem bardzo małe filandery, których masa ciała nie przekracza 1 kg, aż po kangura rudego bądź kangura olbrzymiego – gatunki, których samce osiągać mogą wzrost przekraczający 2 metry, ich masa natomiast wynosić może nawet 80 kg i więcej.

Dwuprzodozębowce

Naukowa nazwa tej podrodziny to Macropodinae. Sugeruje ona, iż tylne kończyny kangurów są większe od przednich, dzięki czemu mogą się one poruszać bardzo szybkimi skokami. Dodatkowo, jak wszystkie dwuprzodozębowce, kangury nie podsiadają dolnych kłów, mają wysunięte do przodu dolne siekacze, ich kończyny zaś mają przeciwstawne palce.

Większość kangurów ma 32 lub 34 zęby. Kangury mają także dosyć duże, owłosione (ale niechwytne) ogony zapewniające im utrzymywanie równowagi podczas poruszania na dwóch kończynach. Zwierzęta te mają także duże uszy, charakteryzuje je ponadto widoczny dymorfizm płciowy (samce są większe od samic). Kangury w zdecydowanej większości wiodą nocny tryb życia.