Przyroda

QUIZ: Ile wiesz o wilkach?

Wilki stanowiły postrach wśród ludzi od tysięcy lat. Ile wiesz o nich naprawdę? Sprawdź swoją wiedzę na ten temat!

  • 623 graczy

Pytanie 1/10

Na którym z tych kontynentów nie spotkamy wilka?

Pytanie 2/10

Ile osobników może liczyć wilcza wataha?

Pytanie 3/10

Samiec wilka to:

Pytanie 4/10

W którym kraju żyje najwięcej wilków?

Pytanie 5/10

Wilk w Polsce:

Pytanie 6/10

Samica wilka to:

Pytanie 7/10

Samce wilków w porównaniu do samic są:

Pytanie 8/10

Populacja wilka w Polsce to obecnie około (dane z 2018r.):

Pytanie 9/10

Wilcza wataha składa się na ogół z:

Pytanie 10/10

Wilki polując na dziką zwierzynę najczęściej atakują osobniki:

Quiz o wilkach

Wilki to niezwykłe zwierzęta, które niestety w Polsce nie cieszą się zbyt dobrą renomą. Pojawiające się w pobliżu gospodarstw zwierzęta raczej sieją strach i panikę niż pozytywne odczucia, głównie ze względu na zdarzające się niekiedy ataki na zwierzęta gospodarskie.

Ile wilków żyje w Polsce?

Szacuje się, że w Polsce populacja wilków wynosi około 2,5 tysięcy osobników. Nie jest to zatrważająca liczba i być może dlatego każdorazowe pojawienie się wilka na horyzoncie spotyka się z dosyć dużym poruszeniem.

Zwierzęta te najczęściej przemieszczają się stadami zwanymi watahami, wewnątrz której panuje skrupulatnie ustalona hierarchia. Są zwierzętami mięsożernymi, wobec tego w ich karcie dań pojawiają się ssaki, w tym jelenie i sarny, na które polują wspólnie.

Zachowania społeczne wilków

Samce wilków nazywane są basiorami, samice natomiast to wadery. Wilki żyją średnio trzynaście lat. Ciąża trwa sześćdziesiąt dni i na ogół w jednym miocie rodzi się od trzech do siedmiu wilcząt, które tuż po urodzeniu wymagają stałej opieki.

W pierwszych tygodniach znajdują się pod stałą opieką mamy, która karmi je własnym mlekiem. Dopiero po kilku tygodniach zyskują samodzielność i mogą przemieszczać się jeszcze pod nadzorem mamy. Z czasem zaczynają także swoje pierwsze polowania i przyzwyczajają się do wędrownego stylu życia.

Dorosły wilki każdego dnia pokonuje około dwudziestu kilometrów.