Przyroda

QUIZ: Jak dużo wiesz o flamingach?

Flamingi to ptaki o szczególnie charakterystycznym wyglądzie. Ile wiesz na ich temat? Sprawdź swoją wiedzę w tym quizie!

  • 186 graczy

Pytanie 1/10

Na którym kontynencie naturalnie nie występują te ptaki?

Pytanie 2/10

W jakich kolorach, oprócz różowego, można zobaczyć flamingi?

Pytanie 3/10

Skąd różowy kolor u flamingów?

Pytanie 4/10

Co najczęściej jadają te ptaki?

Pytanie 5/10

Do którego ptaka zbliżone są odgłosy wydawane przez flamingi?

Pytanie 6/10

Ile jaj rocznie składają flamingi?

Pytanie 7/10

W jakiej pozycji flamingi ustawiają głowę podczas poszukiwania pożywienia?

Pytanie 8/10

W starożytnym Rzymie flamingi uważano za przysmak. Którą część ich ciała jadano?

Pytanie 9/10

Flaming karmazynowy uznawany jest za gatunek:

Pytanie 10/10

Które z poniższych jest prawdą?

Quiz o flamingach

Świat zwierząt jest niesamowity – szczególnie fascynują nas zwierzęta, które wyróżniają się na tle innych nietypowym, wyjątkowym wyglądem. Przykładem jest flaming – intryguje już kolor jego upierzenia. Charakterystyczna szyja i dziób budzą zachwyt miłośników zwierząt. Ten różowy ptak jest dla wielu najciekawszą atrakcją w trakcie pobytu w zoo.

Gdzie można spotkać flamingi?

Naturalnie flamingi zamieszkują strefę klimatów ciepłych i gorących, najczęściej spotyka się je w Afryce i obu Amerykach. Wypatrywanie ich w Polsce może być bardzo żmudnym zajęciem – przylatują do nas niezwykle rzadko.

Są to zwierzęta stadne, żyjące w grupach. Lubią podróżować, także w większym towarzystwie. Są bardzo sprawne fizycznie: niestraszne im pływanie i latanie.

Charakterystyka flamingów

Jeśli chodzi o wzrost, dorosłe osobniki mogą osiągać nawet 1,5 metra wysokości. W porównaniu do takich wymiarów, są one wyjątkowo lekkie – ich waga nie przekracza bowiem czterech kilogramów. Smukła sylwetka sprawia, że ich wygląd wydaje się być bardzo elegancki.

Żywią się niewielkimi zwierzętami i roślinami, takimi jak małe skorupiaki czy owady. Roślinną porcję ich posiłku stanowią m.in. nasiona i glony.

Tym, co cieszy, jest fakt, że nie są zagrożone wyginięciem. Ich populacja już dziś jest dość liczna z trendem rosnącym.