Przyroda

QUIZ: Jeleń szlachetny – co o nim wiesz?

Ile wiesz o jeleniu szlachetnym? Czy wiesz, jak nazywamy samicę jelenia? Rozwiąż nasz quiz i sprawdź swoją wiedzę!

  • 267 graczy

Pytanie 1/10

Jeleń szlachetny należy do rzędu:

Pytanie 2/10

Na którym z tych obszarów jeleń szlachetny nie występuje naturalnie, ale został introdukowany?

Pytanie 3/10

Który z podgatunków jelenia występuje w Polsce?

Pytanie 4/10

Masa ciała spotkanego w Polsce dorosłego samca potrafi przekroczyć:

Pytanie 5/10

Jak nazywamy samicę jelenia?

Pytanie 6/10

W jakim okresie dorosły osobnik jelenia szlachetnego zrzuca swoje poroże?

Pytanie 7/10

Jak nazywa jest byka jelenia szlachetnego, u którego nie wykształciło się poroże?

Pytanie 8/10

Ile w ciągu doby śpią jelenie szlachetne?

Pytanie 9/10

Okres godowy jeleni szlachetnych – rykowisko – trwa ok. 4 tygodni i w Polsce rozpoczyna się:

Pytanie 10/10

Jeleń szlachetny to:

Quiz o jeleniach szlachetnych

Jeleń szlachetny to gatunek dużego ssaka należący do rodziny jeleniowatych. Występuje niemal na wszystkich kontynentach, a więc można spotkać go w Europie, Australii, Ameryce Południowej, Afryce i w Azji. W niektórych z tych miejsc, na przykład w Azji, pojawił się wskutek usilnych działań człowieka.

W podgatunkach jelenia szlachetnego zauważalnych jest bardzo dużo różnic. Tylko w Polsce różne typy (mazurski, wielkopolski, pomorski czy bieszczadzki) różnią się od siebie wielkością i detalami.

Charakterystyka jeleni

Gatunek ten najbardziej przepada za terenami leśnymi, a w Polsce można go spotkać niemal na każdym zalesionym obszarze. Jelenie żywią się przede wszystkim owocami drzew i krzewów, korą, pędami, ziołami, korzeniami czy zbożami. Podczas rykowiska samce często zażywają kąpieli błotnych, a później ocierają się o drzewa, aby usunąć pasożyty z ciała.

Na wolności jelenie żyją około piętnastu lat, a w warunkach fermowych nawet o osiem lat dłużej. Ciekawostką jest, że jelenie zazwyczaj są aktywne w ciągu dnia, mimo że nie spędzają nocy na głębokim śnie. Gatunek ten potrzebuje tylko około 100 minut snu na dobę, a w okresie rykowiska nie przyjmuje pokarmu, dlatego może wówczas stracić nawet do piętnastu procent swojej stałej masy.

Najbardziej charakterystycznym elementem w wyglądzie jelenia jest rozłożyste poroże, które jednak sprawia, że potrzebuje on dużo przestrzeni. Ze względu na poroże jelenie unikają terenów, na których jest dużo krzewów, które mogłyby im przeszkadzać w swobodnym poruszaniu się.