Przyroda

QUIZ: Niedźwiedzie – co o nich wiesz?

To jedne z największych i najpotężniejszych ssaków, budzące grozę i podziw niemal na całym świecie. Sprawdź swoją wiedzę o niedźwiedziach!

  • 588 graczy

Pytanie 1/10

Które pasmo górskie jest miejscem najliczniejszego występowania niedźwiedzia brunatnego w Polsce?

Pytanie 2/10

Ile młodych rodzi zazwyczaj samica niedźwiedzia brunatnego w jednym miocie?

Pytanie 3/10

Niedźwiedzie brunatne są:

Pytanie 4/10

Na którym kontynencie nie występuje niedźwiedź brunatny?

Pytanie 5/10

Którego kraju nie zamieszkują obecnie niedźwiedzie grizli?

Pytanie 6/10

Baribal to inna nazwa niedźwiedzia:

Pytanie 7/10

Co stanowi główne źródło pożywienia pandy wielkiej?

Pytanie 8/10

Niedźwiedź polarny nie występuje na terenach:

Pytanie 9/10

Gatunkiem nie zagrożonym wyginięciem jest:

Pytanie 10/10

Który z tych gatunków niedźwiedzi osiąga najmniejsze rozmiary?

Quiz o niedźwiedziach

Niedźwiedzie to wszystkożerne ssaki należące do niedźwiedziowatych z podrzędu psokształtnych. Najliczniej występują na półkuli północnej.

Niedźwiedzie w Polsce i na świecie

W Polsce obecnie występuje tylko jeden przedstawiciel tej rodziny – niedźwiedź brunatny, który jest objęty ścisłą ochroną na obszarze całego kraju. Zamieszkuje tereny górskie w Karpatach i na Podkarpaciu.

Na świecie to występuje wiele gatunków niedźwiedziowatych, które mogą się od siebie znacząco różnić. Niedźwiedź polarny to ssak drapieżny, który większość swojego życia spędza w wodzie lub krach lodowych. Na północy kuli ziemskiej żywi się głównie ssakami morskimi takimi jak foki. Jednocześnie niedźwiedziem jest również symbol Chin – panda wielka żyjąca w lasach bambusowych i żywiąca się głównie łodygami i liśćmi bambusa.

Tryb życia niedźwiedzi

Znaczna większość niedźwiedzi prowadzi jednak lądowy tryb życia, w lasach i górach klimatu umiarkowanego. Niedźwiedzie charakteryzują się dużym i masywnym ciałem, krótką szyją, szeroką głową z masywną czaszką, wydłużonym pyskiem i szczątkowym ogonem. W klimacie zimnym lub umiarkowanym zapadają w sen zimowy, zwany hibernacją. Przebywają wtedy w zbudowanych przez siebie gawrach.

Najmniejszy niedźwiedź biruang malajski waży do 65 kilogramów – czyli mniej-więcej tyle ile człowiek. Największe gatunki – niedźwiedź polarny oraz kodiak – osiągają do 800 kg masy ciała.