QuizzyOne

QUIZ: Ile wiesz o borsukach?


Pytanie 1/10

Jak dawniej nazywano borsuki?

Pytanie 2/10

Ile młodych może wydać na świat samica borsuka w jednym miocie?

Pytanie 3/10

Do czego wykorzystuje się futro borsuków?

Pytanie 4/10

Sierść borsuków jest:

Pytanie 5/10

Który zmysł u borsuków jest najsłabiej rozwinięty?

Pytanie 6/10

Jak nazywa się gatunek borsuka występujący m.in. w Polsce?

Pytanie 7/10

Jakiego koloru futro ma borsuk w okolicy oczu?

Pytanie 8/10

Do jakiej rodziny zwierząt należą borsuki?

Pytanie 9/10

Jaki jest status ochrony borsuków w Polsce?

Pytanie 10/10

Jak odżywiają się borsuki?

Odpowiedz na wszystkie pytania, aby sprawdzić swój wynik:brakuje odpowiedzi na pytania 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 i 10.

Przyroda

Borsuki to charakterystyczne, interesujące zwierzęta, prowadzące nocny tryb życia. Ile wiesz na ich temat? Sprawdź!

    Ile wiesz o borsukach?

    Pobierz apkę QuizzyOne na swój telefon

    Zdobywaj punkty za grę i poszerzaj swoją wiedzę! Aplikacja dostępna na telefony z systemem Android lub iOS.

    QuizzyOne app

    Quiz o borsukach

    Borsuki należą do grupy ssaków z rodziny łasicowatych. Te dość spore zwierzęta zamieszkują przede wszystkim tereny leśne, które zapewniają im nie tylko schronienie, ale także dostęp do pożywienia. To wyjątkowo niewybredne zwierzęta, które z równie wielkim apetytem pochłaniają zarówno rośliny jak i mięso – są wszystkożerne.

    Uwielbiają dżdżownice, choć nie pogardzą również owadami i leśnymi owocami. Borsuki bywają również drapieżnikami. Polują chętnie na mniejsze ssaki, w tym myszy, jeże i zające. Dla właścicieli gospodarstw znajdujących się w pobliżu zalesionych terenów bywają prawdziwym utrapieniem, ponieważ chętnie polują na koty i kury.

    Budowa ciała borsuka

    Średnia waga borsuka wynosi około dwudziestu kilogramów, choć odnotowano przypadki nieco większych okazów. Długość ciała na ogół nie przekracza jednego metra, a umaszczenie składa się z z charakterystycznych czarnych pasów przeszywających biały pysk borsuka. Reszta ciała ma szary kolor.

    Ciąża samicy trwa na ogół osiem tygodni. Wówczas rodzi się od jednego do pięciu młodych, które po narodzinach zostają pod bezustanną opieką matki. Nie mogą wówczas przez następnych kilka tygodni wychodzić ze specjalnie przygotowanej nory, a samodzielność osiągają dopiero po upływie kilku miesięcy.

    Zwierzęta słyną z budowania dosyć skomplikowanych i krętych nor, które następnie są przekazywane ich potomkom. Zapadają w sen zimowy, podczas którego jednak często się budzą, by zaspokoić podstawowe potrzeby.

    Zobacz podobne quizy

    Najlepiej gra się w naszej aplikacji mobilnej, ale jeśli z jakiegoś powodu wolisz zagrać przez tę stronę internetową, sprawdź podobne do tego quizy.

    QuizzyOne

    Pobierz apkę QuizzyOne na swój telefon

    Zdobywaj punkty za grę i poszerzaj swoją wiedzę! Aplikacja dostępna na telefony z systemem Android lub iOS.

    Może później