QuizzyOne

QUIZ: Niedźwiedzie – co o nich wiesz?


Pytanie 1/10

Które pasmo górskie jest miejscem najliczniejszego występowania niedźwiedzia brunatnego w Polsce?

Pytanie 2/10

Ile młodych rodzi zazwyczaj samica niedźwiedzia brunatnego w jednym miocie?

Pytanie 3/10

Niedźwiedzie brunatne są:

Pytanie 4/10

Na którym kontynencie nie występuje niedźwiedź brunatny?

Pytanie 5/10

Którego kraju nie zamieszkują obecnie niedźwiedzie grizli?

Pytanie 6/10

Baribal to inna nazwa niedźwiedzia:

Pytanie 7/10

Co stanowi główne źródło pożywienia pandy wielkiej?

Pytanie 8/10

Niedźwiedź polarny nie występuje na terenach:

Pytanie 9/10

Gatunkiem nie zagrożonym wyginięciem jest:

Pytanie 10/10

Który z tych gatunków niedźwiedzi osiąga najmniejsze rozmiary?

Odpowiedz na wszystkie pytania, aby sprawdzić swój wynik:brakuje odpowiedzi na pytania 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 i 10.

Przyroda

To jedne z największych i najpotężniejszych ssaków, budzące grozę i podziw niemal na całym świecie. Sprawdź swoją wiedzę o niedźwiedziach!

    Niedźwiedzie – co o nich wiesz?

    Pobierz apkę QuizzyOne na swój telefon

    Zdobywaj punkty za grę i poszerzaj swoją wiedzę! Aplikacja dostępna na telefony z systemem Android lub iOS.

    QuizzyOne app

    Quiz o niedźwiedziach

    Niedźwiedzie to wszystkożerne ssaki należące do niedźwiedziowatych z podrzędu psokształtnych. Najliczniej występują na półkuli północnej.

    Niedźwiedzie w Polsce i na świecie

    W Polsce obecnie występuje tylko jeden przedstawiciel tej rodziny – niedźwiedź brunatny, który jest objęty ścisłą ochroną na obszarze całego kraju. Zamieszkuje tereny górskie w Karpatach i na Podkarpaciu.

    Na świecie to występuje wiele gatunków niedźwiedziowatych, które mogą się od siebie znacząco różnić. Niedźwiedź polarny to ssak drapieżny, który większość swojego życia spędza w wodzie lub krach lodowych. Na północy kuli ziemskiej żywi się głównie ssakami morskimi takimi jak foki. Jednocześnie niedźwiedziem jest również symbol Chin – panda wielka żyjąca w lasach bambusowych i żywiąca się głównie łodygami i liśćmi bambusa.

    Tryb życia niedźwiedzi

    Znaczna większość niedźwiedzi prowadzi jednak lądowy tryb życia, w lasach i górach klimatu umiarkowanego. Niedźwiedzie charakteryzują się dużym i masywnym ciałem, krótką szyją, szeroką głową z masywną czaszką, wydłużonym pyskiem i szczątkowym ogonem. W klimacie zimnym lub umiarkowanym zapadają w sen zimowy, zwany hibernacją. Przebywają wtedy w zbudowanych przez siebie gawrach.

    Najmniejszy niedźwiedź biruang malajski waży do 65 kilogramów – czyli mniej-więcej tyle ile człowiek. Największe gatunki – niedźwiedź polarny oraz kodiak – osiągają do 800 kg masy ciała.

    Zobacz podobne quizy

    Najlepiej gra się w naszej aplikacji mobilnej, ale jeśli z jakiegoś powodu wolisz zagrać przez tę stronę internetową, sprawdź podobne do tego quizy.

    QuizzyOne

    Pobierz apkę QuizzyOne na swój telefon

    Zdobywaj punkty za grę i poszerzaj swoją wiedzę! Aplikacja dostępna na telefony z systemem Android lub iOS.

    Może później